Регистър на транспорта

СОМАТ АД, Град София - История

автомобилни превози

автомобилни превози, вътрешна логистика, дистрибуция, извънгабаритни товари, комбинирани превози, превози с цистерни, продажба на употребявани автомобили, сервизна дейност, сомат ад, спедиция, товари под температурен режим

СОМАТ АД
История

СОМАТ АД

СОМАТ е фирма с дългогодишна история, която започва през 1960 година, когато съществуващите по това време в България четири предприятия за вътрешна и международна транспортна дейност се обединяват в ДАП - Международни Превози.


Фирмата започва разитието на дейността си със сто автомобила Волво. За да отговори на изисквания на висококонкурентния международен пазар за автомобилни превози, компанията е реорганизирана многократно.

 

През 1966 година в състава на фирмата се включва товарният клон на ДАП - София, а три години по - късно към автопарка и се прибавя и този на Тексим. Така през 1969 година общият брой автомобили на СОМАТ достига 1250.

 

Паралелно с увеличаване на автомобилния парк, настъпват и редица промени, даващи възможност на фирмата да се утвърди като основен участник не само на българския, но и на европейския и близкоизточния пазар на транспортни услуги.

 

СОМАТ разширява и спектъра от предлагани услуги - освен превози на български и чужди товари, предлага митнически услуги и ремонт на собствени автомобили и агрегати в страната и чужбина. Това безспорно допринася за подобряване на качеството на предоставяните услуги, като позволява бързо реагиране на всеки един проблем, възникнал в процеса на превозване на товари, покривани от СОМАТ.

 

През 1989 година предприятието е преструктурирано в акционерно дружество.


Сътрудничеството между СОМАТ и Вили Бетц започва през 60-те години на двадесети век, когато двете фирми реализират съвместно превози, черпейки опит и ноу - хау една от друга. Използвайки добре развитата мрежа на СОМАТ в района на Близкия Изток, Вили Бец съумява да организира огромен обем превози към този труднодостъпен регион.

 

Деветдесетте години на двадесети век откриват нови възможности за взаимни проекти и превози до Централна и Източна Европа, където СОМАТ е безспорен лидер.

 

През 1989 година СОМАТ АД е обявено за приватизация и така през 1994 година Вили Бетц придобива 55% от Сомат, а през 1997 година - още 38%.

 

Така СОМАТ става важна част от най-голямата компания за транспортни и логистични услуги в Европа. Съчетавайки натрупания десетилетия наред опит с този на своя западноевропейски партньор, фирмата вече предлага не само голям обем и разнообразие на транспортните и логистични услуги, но и оптимално съотношение между цена и качество, което затвърждава позициите и на лидер в Европа.


СОМАТ АД се наложи, като една от най - модерните и иновативни фирми в Европа, която предлага на своите клиенти комплексни услуги с доказано качество.


Авто паркът на СОМАТ е съставен от автомобили на средна възраст две години, които отговарят на екологичните изисквания на стандартите Евро 3 – Евро 5. Всички камиони са оборудвани със сателитна комуникационна система, която позволява постоянна проследимост на товарите и двупосочна връзка с водачите в 24-часов on-line режим, което гарантира сигурността и надеждността на превозите.


За утвърждаването на компанията като водещ превозвач в Европа изключителен принос имат неговите служители - екип от над 3000 души, отлични професионлисти с богат опит. СОМАТ постави началото на уникална транспортна култура, която десетилетия наред крепи имиджа на българските шофьори като едни от най - добрите в Европа.

 

Контакти

СОМАТ АД

Град София, Община Столична, кв. Горубляне, ул. Самоковско шосе 1
Телефон: 029356304, 029356279
Факс: 029743114
Интернет сайт: 

Още Транспортни фирми в Община Столична

Регистър на транспорта

СКОРПИО 1 ЕООД, София

Скорпио 1 ЕООД е транспортна фирма, чието седалище е в град София, кв. Ботунец 1. Фирмата осъществява товаро-транспортни курсове в цялата страна и Гърция.